Planetside Software Forums

General => Terragen Animation => Topic started by: rolland1013 on August 07, 2017, 06:08:12 PM

Title: OBJ Motion blur problems
Post by: rolland1013 on August 07, 2017, 06:08:12 PM
I've been doing some testing with importing OBJ files into Terragen and have run into a problem.  When I render a scene with motion blur enabled I am getting a weird blur problem on the OBJ objects.  It looks kind of like the frame sampling is wrong.  Any ideas on how to fix this? 

Thanks,
Niel
Title: Re: OBJ Motion blur problems
Post by: Oshyan on August 07, 2017, 10:23:26 PM
I guess they are responding to the camera motion blur, perhaps since object motion blur is not yet available in Terragen. Odd though, I'm pretty sure I've seen similar camera moves with synced objects that do not have this issue. I would try turning off the blur and see if there is a noticeable difference with the background and if not just leave it off.

Another thought occurred to me, if you are using the 2D blur, try the 3D and see if it's better...

By the way your clouds look great!

- Oshyan
Title: Re: OBJ Motion blur problems
Post by: rolland1013 on August 07, 2017, 11:21:43 PM
Thanks for the compliment on the clouds.  I wish I could take credit for them.  They're just the standard low-level cumulus medium clouds.  I haven't tweaked anything with them yet.  But yeah I agree they look pretty cool, you guys do great work!  ;)

I was using 3D motion blur for that render, maybe I'll try 2D to see what happens.

Another issue has come up with this file.  The aircraft in the shot was downloaded off a modeling website, for the most part the textures linked up the way they should.  But when I opened the aircraft model in Maya to make some changes (just raising the landing gear) and then saved it out as an OBJ file, the textures didn't link up anymore.  In fact the names are now different within Terragen.  I'm not sure what is going on.  Is there a preferred program to export OBJ files from that I should be using?  Also when I try to adjust the transparency of the windows on the model I can't seem to get anything other than fully transparent, or fully opaque, again, not sure what's going on there.

Thanks,
Niel

Thanks,
Niel

Title: Re: OBJ Motion blur problems
Post by: Dune on August 08, 2017, 06:40:01 AM
You could try and take the model trough Poseray, check all textures and maps and save again. Regarding transparent windows; the default shader's opacity is either black or white, no gradient. So you'd have to use a glass shader instead. But another problem is the shadow; an object either makes a shadow or not, so if you want to have the plane making shadows, but the glass oviously not, you'd have to save them as separate objects, and set respective shadows on or off.
Title: Re: OBJ Motion blur problems
Post by: bobbystahr on August 14, 2017, 07:18:31 PM
You could try and take the model trough Poseray, check all textures and maps and save again. Regarding transparent windows; the default shader's opacity is either black or white, no gradient. So you'd have to use a glass shader instead. But another problem is the shadow; an object either makes a shadow or not, so if you want to have the plane making shadows, but the glass oviously not, you'd have to save them as separate objects, and set respective shadows on or off.

Yup Dune nailed all the issues well.