Planetside Software Forums

News => Announcements => Topic started by: Matt on February 20, 2016, 02:26:50 AM

Title: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Matt on February 20, 2016, 02:26:50 AM
Hi everybody,

We're close to releasing Terragen 3.4. We want to run a short beta testing stage before general release, and we need your help.

We are looking for:


You must be willing to use the beta for at least an hour during the next week, using it as you normally would use Terragen, and report any bugs or problems to us. If you don't think you'll have time, please give someone else the chance.

If you're interested and you agree with the above, simply reply to this post with either "Windows" or "Mac". Do not reply for both.

This is "first come, first served". We will send downloads links to Terragen 3.4 Beta to the first 20 people to reply for each platform.

Ready, Steady, Go!
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: AP on February 20, 2016, 02:53:52 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: yossam on February 20, 2016, 03:03:55 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: folder on February 20, 2016, 04:12:24 AM
windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Sun Gate on February 20, 2016, 04:20:34 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Antoine on February 20, 2016, 07:12:19 AM
Windows.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: mhaze on February 20, 2016, 08:13:17 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Rumburak on February 20, 2016, 10:26:46 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: TheBadger on February 20, 2016, 01:25:02 PM
osx
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: fleetwood on February 20, 2016, 10:42:15 PM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Urantia Jerry on February 21, 2016, 12:52:35 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Guido on February 21, 2016, 03:26:09 AM
Mac
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: serin019 on February 21, 2016, 03:58:32 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 21, 2016, 05:11:46 AM
Windows 7 Pro
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: pokoy on February 21, 2016, 06:40:46 AM
Windows
 :)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Upon Infinity on February 21, 2016, 07:51:49 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: archonforest on February 21, 2016, 09:15:32 AM
Windows. 64bit.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: majidkaviani on February 21, 2016, 11:49:36 AM
Windows.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: TheBadger on February 21, 2016, 04:01:30 PM
Hi, this is a real question and not me trying to be funny... Are we sopped to try and break this thing, or just use it normally?

So, normal pops, or real geo as moss on every inch of terrain kinda testing? What specifically would staff like us to use?
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: TheBadger on February 21, 2016, 04:02:57 PM
Also, only two mac testers? The pressure is really intense now!

Ok this last bit is just the prerequisite goof humor I know you all expect.  ;) ;D
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: KyL on February 21, 2016, 07:41:05 PM
Windows!
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Matt on February 21, 2016, 11:25:50 PM
Hi, this is a real question and not me trying to be funny... Are we sopped to try and break this thing, or just use it normally?

So, normal pops, or real geo as moss on every inch of terrain kinda testing? What specifically would staff like us to use?

Use it how you would normally use it, but try to test a wide variety of things. Mostly I want to get a random sampling of normal usage and see if the new version has any bugs that it didn't before. But stress tests could be useful too, and if they turn up any strange behaviour we'll try to figure out whether it's cause by a bug or just a limit of the hardware.

Matt
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Upon Infinity on February 22, 2016, 12:47:59 AM
Near as I can remember this is the first real beta since 1.9.0.3.1.  And it's a limited beta.  Just curious, why is this version different?  Other than being the last likely version of Terragen 3, I mean.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: mdharrington on February 22, 2016, 02:23:21 AM
windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 22, 2016, 02:56:48 AM
Well the PF crash has been fixed...woo hoo
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: AP on February 22, 2016, 04:38:15 AM
That is good news.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: archonforest on February 22, 2016, 07:48:04 AM
i got no link so far :(

Ehhh...never mind....just got it.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: N-drju on February 22, 2016, 12:56:29 PM
OSX

(if you're still interested / running low on OSX testers that is!)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: j meyer on February 22, 2016, 03:32:12 PM
Windows.

Thought there would be more.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Dune on February 22, 2016, 03:54:14 PM
Yes, I thought so too. I also see some names that I haven't seen before...
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 22, 2016, 05:10:31 PM
Just saved a test render of an older file in TG3.4 beta and it saved automatically in .bmp...thought that had changed to .tif in this version or did it default t the older version.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Matt on February 22, 2016, 09:29:30 PM
Near as I can remember this is the first real beta since 1.9.0.3.1.  And it's a limited beta.  Just curious, why is this version different?  Other than being the last likely version of Terragen 3, I mean.

The alpha testers usually test every release candidate before it becomes a general release. However, this time around we didn't get enough feedback. For most of the testers it was a downgrade from Terragen 4 Alpha, even though it's an important update to TG3.

Matt
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Matt on February 22, 2016, 09:48:27 PM
Just saved a test render of an older file in TG3.4 beta and it saved automatically in .bmp...thought that had changed to .tif in this version or did it default t the older version.

If you're just saving a render from the Render View, it will save with the format you choose in the file save dialog. This defaults to whatever you have set in Preferences: File Saving. In your case it's probably still set to BMP. The 3.4 update won't change this setting for you. I recommend changing this to TIFF 8-bit-LZW as it saves a lot of disk space compared to BMP.

The new default setting mentioned in the change log only affects the settings on the render node's "Sequence/Output" tab ("Output image filename" and "Extra output images") which are used by the buttons "Render All To Disk" and "Render Sequence". Also, the only time this default matters is when TG initially sets up these filenames when creating a new project or new render node, so it won't change an existing project that you loaded.

Matt
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 22, 2016, 11:28:59 PM
Just saved a test render of an older file in TG3.4 beta and it saved automatically in .bmp...thought that had changed to .tif in this version or did it default t the older version.

If you're just saving a render from the Render View, it will save with the format you choose in the file save dialog. This defaults to whatever you have set in Preferences: File Saving. In your case it's probably still set to BMP. The 3.4 update won't change this setting for you. I recommend changing this to TIFF 8-bit-LZW as it saves a lot of disk space compared to BMP.

The new default setting mentioned in the change log only affects the settings on the render node's "Sequence/Output" tab ("Output image filename" and "Extra output images") which are used by the buttons "Render All To Disk" and "Render Sequence". Also, the only time this default matters is when TG initially sets up these filenames when creating a new project or new render node, so it won't change an existing project that you loaded.

Matt


D'oh, shoulda sussed that but I'm off my feed today it seems...thanks Matt
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Kevin F on February 23, 2016, 09:58:09 AM
Windows

Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: A4size on February 23, 2016, 11:16:53 AM
Windows.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on February 23, 2016, 05:07:29 PM
MAC
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: otakar on February 23, 2016, 06:03:06 PM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Ironshirt on February 24, 2016, 10:28:15 AM
Linux  :P

(sorry, couldn't resist :D)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 24, 2016, 06:13:09 PM
Happy to report that the opacity channel maps load on first use of an imported .obj. Went back to an old TG2 project and reloaded the house with no glass and just the glass separated out first after deleting the original so it was a first load in TG3.4 and you can see from the yellow-orange light coming out the opacity maps worked and the glass is nicely reflecting where appropriate. I'm uploading the image to Image sharing as there seems to be no way from here. Default Street...... will be in the title.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: AP on February 24, 2016, 10:45:40 PM
Great, good to hear it is working out well now.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 26, 2016, 09:15:27 PM
Anyone getting any crashes. I just got one editing a texture on a .tgo. Just changing maps. Very odd.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Rumburak on February 26, 2016, 09:24:26 PM
No crashes so far. Everything is working fine.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: AP on February 26, 2016, 10:51:00 PM
Anyone getting any crashes. I just got one editing a texture on a .tgo. Just changing maps. Very odd.

I will have to check that out on my end and post here is the same problem arises.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on February 27, 2016, 02:29:20 AM
Anyone getting any crashes. I just got one editing a texture on a .tgo. Just changing maps. Very odd.

Can you reproduce the crash? Was there any error message or other diagnostic info?

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 27, 2016, 04:51:59 AM
Anyone getting any crashes. I just got one editing a texture on a .tgo. Just changing maps. Very odd.

I will have to check that out on my end and post here is the same problem arises.

Coincidentally it was on your medium size Round Fescue...I wanted it browner and more desaturated but it didn't like my map and bye bye project(recently saved tho)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on February 27, 2016, 04:53:09 AM
Anyone getting any crashes. I just got one editing a texture on a .tgo. Just changing maps. Very odd.

Can you reproduce the crash? Was there any error message or other diagnostic info?

- Oshyan

Try changing the texture on the medium round fescue that Chris shared Oshyan...
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: AP on February 27, 2016, 05:27:13 AM
Using a combination of jpg, tiff and bmp. No crashes.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: N-drju on February 27, 2016, 05:06:48 PM
Yay! I broke the timer... :P

So I wanted to be an asshole just this once and clicked "Render image" while TG was already rendering an image. A message popped up that the program is already rendering so I clicked ok.

The render froze for a moment and timer stopped to count the time. Then I clicked pause and when I unpaused it the timer did not show up again. I have "Rendering..." message with no time count to be seen. :P

When the render was complete the final elapsed time showed the point when I interrupted rendering.
_______________________

Also, upon saving I entered diacritic marks (ą, ś, ć to be specific) and got the message...

Unknown filter selected: Please report this to Planetside Software

So here I am. :P
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: fleetwood on February 27, 2016, 06:39:43 PM
3.4 Crashes in Windows in the following situation  :
Begin a render with that has multiple populations that normally take two or three minutes to populate.
Without waiting for the population progress window to finish Close out the preview window
Immediately Minimize the Terragen window
Immediately Minimize the Render window

The small population windows continue to pop up on the screen with the percentage of completion. Then there is a crash, seemingly upon the last population popup completing.

I only found this out when intending to leave the house and have the render running for several hours and wanting to have the computer screen not updating while the render proceeded.
Leaving all Terragen widows up on screen until the populations are done lets the render complete normally.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: N-drju on February 29, 2016, 06:02:06 AM
3.4 Crashes in Windows in the following situation  :
Begin a render with that has multiple populations that normally take two or three minutes to populate.
Without waiting for the population progress window to finish Close out the preview window
Immediately Minimize the Terragen window
Immediately Minimize the Render window

(...)

I only found this out when intending to leave the house and have the render running for several hours and wanting to have the computer screen not updating while the render proceeded.
Leaving all Terragen widows up on screen until the populations are done lets the render complete normally.

True - this happened to me to. When I clicked through various windows while populating, minimized them etc. I got crashes about 20% of the time.

Actually this has been an issue in previous releases as well. Probably it's not wise to move or play with any windows before populating is done...
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: AP on February 29, 2016, 09:46:20 AM
No issues here with the Beta concerning this or any other previous version. Populating, i would imagine is somewhat taxing when calculating before completion.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Dune on February 29, 2016, 11:54:29 AM
It's like moving the ladder you're standing on.... crash  ;)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: AP on February 29, 2016, 11:58:41 AM
 :)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: otakar on February 29, 2016, 05:29:26 PM
Matt and Oshyan, is there a deadline you want results by? No issues here so far.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on February 29, 2016, 06:03:19 PM
Matt and Oshyan, is there a deadline you want results by? No issues here so far.

We hope to make the release within the next couple weeks, the sooner the better. We need to give adequate time for testing, but in the end not everything can possibly be tested, and the most important thing is that things are improved vs. the previous version, and no new issues are introduced. So far I think that is generally what we are seeing. These population crash issues are something we'll look into, but it sounds like 3.4 is no worse in that regard than 3.3 was, at least. And if that's the case I don't know if it would be considered a "blocking" bug for the 3.4 release. It's something we'd ideally fix, but he circumstances of that crash are pretty specific and avoidable at the same time.

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bla bla 2 on February 29, 2016, 06:03:24 PM
Windows seven pro 64B. No problem.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 01:58:59 AM
Can't see 2D clouds in the preview window...
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 03:17:30 AM
2d clouds are showing for me. Are you *above* them looking down? That has never worked as far as I know. Use 3D clouds in that case.

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 03:29:26 AM
2d clouds are showing for me. Are you *above* them looking down? That has never worked as far as I know. Use 3D clouds in that case.

- Oshyan
I can post a screen capture? Buuut am not seeing a add image option..???
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 03:30:37 AM
If you're using the Quick Reply (at the bottom) you have to Preview your post, then you can add Attachments. Did you verify that you are not looking *down* on the 2D clouds?

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 03:58:02 AM
If you're using the Quick Reply (at the bottom) you have to Preview your post, then you can add Attachments. Did you verify that you are not looking *down* on the 2D clouds?

- Oshyan
Its not an option there heh like normal threads and there's not a new topic thread button
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 04:03:58 AM
You post it as part of your reply here in this thread. Click the Reply button at the bottom and then below the post text box you'll see Attachment settings. I'm confused, you post images all the time in Image Sharing... Maybe you're not allowed to post images in here as a regular user. Let me look...

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 04:05:23 AM
here's what I see when I try to reply : shortcuts: hit alt+s to submit/post or alt+p to preview
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 04:05:50 AM
I checked and attachments were not allowed for regular members in the Announcements forum. I've now changed that. Please try again.

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 04:07:54 AM
Yaaay! LOL! so here is the screenshot I was talking about.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 04:18:09 AM
Ah, you are talking about the *mini-preview*? Try the - button to zoom out. My guess is the scale is high enough that you're just looking at a blank/black part of the noise function.

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 04:30:10 AM
ok here's another screenshot zoomed in and out still nothing:-/ BTW trying to the QTVR so this one is 500x500 as Matt said that would be good.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 04:46:25 AM
It's just a really low-contrast/density cloud by default, so you don't see much/anything in the preview. It's not really a bug, nor is it new to 3.4. Thank you for the report though.

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 04:48:22 AM
Okies, was a wondering suggestion for a bigger preview window on that etc, but good to go:-)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 04:50:50 AM
Open the Shader Preview from the button on the node settings for that node, upper-right (looks like a little blue square).

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Clay on March 10, 2016, 05:53:57 AM
k. did it done it still nothing:-/
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 10, 2016, 06:05:12 AM
Yes, it's going to look the same, only larger. I thought you asked for a larger preview, that's all. If you adjust the settings of the cloud layer, for example increase Depth or Density, you should see something show up in the preview. As I said it is only because of how thin and low-density the default 2D cloud layer is.

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: ariciule on March 11, 2016, 08:33:39 AM
Windows
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: jacquesd on March 12, 2016, 09:07:00 PM
ok is it here for the beta test mac?
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Dune on March 13, 2016, 07:08:55 AM
The 3.4 version is just out, so I guess it's no beta testing anymore, but using (and testing)  ;)
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on March 28, 2016, 06:09:16 PM
The 3.4 version is just out, so I guess it's no beta testing anymore, but using (and testing)  ;)

I got no notification of an update and the updater says there isn't one so I guess I'm reporting a bug of sorts...I have no spherical or birds eye cameras on my drop down....damned inconvenient having to to sk\mall test renders to see where the image was at. I wasn't even aware there was a spherical camera for that matter.
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: Oshyan on March 28, 2016, 08:14:10 PM
What dropdowns are you referring to? The Spherical Camera is a radio button option in the Camera node settings.

Also, when you go to Help (menu) and then About, what version does it show?

- Oshyan
Title: Re: Call for Beta Testers: Terragen 3.4
Post by: bobbystahr on March 29, 2016, 12:16:36 AM
What dropdowns are you referring to? The Spherical Camera is a radio button option in the Camera node settings.

Also, when you go to Help (menu) and then About, what version does it show?

- Oshyan

sorted in a different thread I think.