Author Topic: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon  (Read 808 times)

Offline ADL

  • Member
  • *
  • Posts: 3
Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« on: December 13, 2017, 12:20:35 PM »
Hi,
how you can see to the image in attach the software (4.1.8 demo) doesn't support system with dual CPU such our dual Xeon 2696v3 with 72 cores
(the same is true with 2699v4 and 88 cores under Win10, I think this is the limit for standard software compiled with more the 60 CPUs under Win).

When I start TG it say 36 cores in the splash screen!

Could you recompile and optimaze it to have all the power of CPUs on render? In this manner will be possible reduce time of render of 50% on the same machine
and as you know well will be possible make render of animation more productive in high res too... ;)

This limit was present on Vue 2016R3 too and after the report to E-On Software, now Vue use 100% of threads in render with the last version 2016R4.
Thank you.

Antonio De Lorenzo
Imago Edizioni
www.imaginaction.com
« Last Edit: December 13, 2017, 05:47:26 PM by ADL »

Offline Oshyan

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 12226
  • Holy snagging ducks!
Re: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« Reply #1 on: December 15, 2017, 03:58:52 AM »
This is an interesting issue, because Terragen can certainly already use more than 32 threads. However there may be some other limitation or compiler flag taking effect, as you say. I will check with development on it.

- Oshyan

Offline Matt

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 3038
  • I'm the crazy one
Re: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« Reply #2 on: December 15, 2017, 05:32:27 AM »
I don't know what's causing it to miscount the number of threads but I'll try to find out.

Have you tried overriding the number in Preferences? If so, does it improve render times?

Matt
Just because milk is white doesn't mean that clouds are made of milk.

Offline Matt

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 3038
  • I'm the crazy one
Re: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« Reply #3 on: December 15, 2017, 05:33:52 AM »
Oh, and welcome to the forum! I recognize your name from the early TG Classic days :)

Matt
Just because milk is white doesn't mean that clouds are made of milk.

Offline ADL

  • Member
  • *
  • Posts: 3
Re: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« Reply #4 on: December 15, 2017, 08:02:35 AM »
Hi Oshyan and Matt,
thank you we have make a cover with Terragen on our printed magazine some times ago (2009, image attached),
yeah I'm returned to work with Terragen and if possible I would ask you a full version as time ago as CGI teacher (now to this 2 CGI schools
in Rome and Milan http://www.rainbowacademy.it/corsi/digital-architecture-master-architettura-3d/ and https://scuola.mohole.it/scuola-3d/
you can found my name as TD on this last url) and tester and to make tutorials on TG 4.1 on our magazines 3D Artist Italia too (www.imaginaction.com and https://www.facebook.com/3DArtistItalia/).

With override Terragen say on splash screen, after restart, that it have recognize all the 72 cores on 2699v3 (we have a 2699v4 with 88 cores too boith with 128 Gb) but this is not true on rendering as you can se on the other image attached under Win10 :)

Ciao,
Antonio De Lorenzo
Imago Edizioni



« Last Edit: December 15, 2017, 08:07:41 AM by ADL »

Offline Oshyan

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 12226
  • Holy snagging ducks!
Re: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« Reply #5 on: December 15, 2017, 10:19:11 PM »
Did the CPU usage stay consistent? Because I am not surprised it is lower when it is that late in the render, many of the render buckets have already finished and will be idle. Also I would recommend testing on a higher resolution and/or more complex scene because with this many render threads, you may get very small render buckets that finish very quickly. It does not make a good (accurate) test.

If you want to apply for an educational license, please email us your proof of current educational status to registrations AT planetside.co.uk

- Oshyan

Offline ADL

  • Member
  • *
  • Posts: 3
Re: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« Reply #6 on: December 16, 2017, 10:17:14 AM »
Hi Oshyan,
i have tested all with the benchmark scene of the first post and in high resolution, Terragen 4.1.8 never "see" the cores (other 36) of second CPU dual Xeon v3 o v4.

ADL
www.imaginaction.com

Offline Oshyan

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 12226
  • Holy snagging ducks!
Re: Terragen 4.1.8 doesn't supports dual Xeon
« Reply #7 on: March 14, 2018, 10:03:31 PM »
Thanks. It seems we do not yet support NUMA nodes. We are looking into a fix.

- Oshyan

 

anything