Author Topic: Object missing with .chan import  (Read 466 times)

Offline Eric Johannsen

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Object missing with .chan import
« on: June 13, 2017, 07:52:40 AM »
I wrote a little program to create a .chan file for my object (space ship) and the camera. Strangely, the object doesn't appear in the render when the .chan file has created key frames. However, when I do NOTHING other than Delete animation on the camera's position, the object appears as expected. What's happening here? Unfortunately, I'm still using TG2.

"Broken" setup
73921-0

"Broken" render
73923-1

Deleted the animation from camera's position
73925-2

Correct render
73927-3

Here are the first few lines from the object's .chan file
1 7.34763812293426E-12 0 120000 0 0 0 42.1034
2 -785.39255608222 0 119997.429799696 0 -0.375 0 42.1034
3 -1570.75146856133 0 119989.719308881 0 -0.75 0 42.1034
4 -2356.0430952754 0 119976.868857848 0 -1.125 0 42.1034

and here are the first few lines from the camera's .chan file
1 -4.99999999999265 0 120015 0 0 0 42.1034
2 -790.118940528346 0.0185845246348217 120012.399186422 0 0.554226231741084 0 42.1034
3 -1575.56959726272 0.018890961937039 120004.657521318 0 0.194548096851952 0 42.1034
4 -2360.95266382999 0.0192023531728092 119991.775338255 0 -0.164882341359539 0 42.1034

I'm trying to render Frame 1 in this example, but the problem exists for all frames.
« Last Edit: June 13, 2017, 06:58:14 PM by Eric Johannsen »

Offline Oshyan

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 11789
  • Holy snagging ducks!
Re: Object missing with .chan import
« Reply #1 on: June 13, 2017, 09:30:42 PM »
I'm not very good at reading scientific notation but from what I can tell, the object and camera both are moving quite dramatically between frame 1 and 2-4, and still quite fast through 2-4. Do you have Motion Blur enabled? If so your object might just be blurring out of visibility. Try disabling it. If that's not it I'm not sure what's going on here.

- Oshyan

Offline Eric Johannsen

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Object missing with .chan import
« Reply #2 on: June 13, 2017, 09:48:24 PM »
I'm not very good at reading scientific notation but from what I can tell, the object and camera both are moving quite dramatically between frame 1 and 2-4, and still quite fast through 2-4. Do you have Motion Blur enabled? If so your object might just be blurring out of visibility. Try disabling it. If that's not it I'm not sure what's going on here.

- Oshyan

Interesting, I just turned off Motion Blur to troubleshoot another issue and saw the object appear :-)

The camera is attached to the object (I wrote an outside program to calculate the camera's .chan relative to the object's position). Seems that the motion blur algorithm only accounts for motion through absolute space, not motion relative to the camera?


Offline Oshyan

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 11789
  • Holy snagging ducks!
Re: Object missing with .chan import
« Reply #3 on: June 13, 2017, 09:53:24 PM »
Camera motion blur is all that is available, not object motion blur. It should account for camera movement relative to object, I believe, but I think part of the problem you're seeing is that the object moves a lot relative to the camera in that first frame. I could be mistaken though.

- Oshyan

Offline Eric Johannsen

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Object missing with .chan import
« Reply #4 on: June 13, 2017, 10:13:35 PM »
I think part of the problem you're seeing is that the object moves a lot relative to the camera in that first frame. I could be mistaken though.

There's almost no relative motion. 7.34763812293426E-12 is really, really, really close to zero (negative exponent).

Removing camera blur shouldn't be a problem for my project.

Offline Oshyan

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 11789
  • Holy snagging ducks!
Re: Object missing with .chan import
« Reply #5 on: June 14, 2017, 06:26:35 PM »
Fair enough, but it sounds like turning off motion blur *did* solve the issue, correct?

- Oshyan

Offline Eric Johannsen

  • Member
  • *
  • Posts: 18
Re: Object missing with .chan import
« Reply #6 on: June 14, 2017, 10:23:14 PM »
Yep! Thanks for your help.

Offline Oshyan

  • Planetside Staff
  • *
  • Posts: 11789
  • Holy snagging ducks!
Re: Object missing with .chan import
« Reply #7 on: June 15, 2017, 10:11:44 PM »
Ah, ok. Glad that worked. Sometimes it's hard to guess what the motion blur will do as it's camera-relative and not necessarily intuitive.

- Oshyan